Reidar Finsrud er glad for oppdraget og Falsen ser ikke så misfornøyd ut han heller der han står på sokkel i Follo tingrett.
SKI: - Han er bestemt og ganske stolt av det han har gjort. Jeg føler han er fornøyd, sier Reidar Finsrud og stryker Falsen over krøllene.
Det siste året har Falsen vært i Finsruds tanker, enten han har sovet eller vært i våken tilstand.
Nå er oppdraget utført og i går ble statuen avduket under stor festivitas i Follo tingrett med en fornøyd kunstner til stede.
- Det var ikke så lett å få han til å passe til «skælet», innrømmet Reidar Finsrud, da bysten hans av Christian Magnus Falsen ble avduket i går.
Mannen som fikk betegnelsen «grunnlovens far» for sin innsats på Eidsvoll i 1814, ble utnevnt til sorenskriver i Follo for nøyaktig 100 år siden.
Det ble markert ved Follo tingrett i går, først med tre ulike foredrag om den begavete mannen. Konservator ved Eidsvoll 1814, Torleif Hamre snakket om en «Mann for sin tid», biblioteksjef ved Universitetet for miljø og biovitenskap, Dag Guttormsen om Falsens lov og virke i Follo, og professor Marit Halvorsen om hovedpersonens dømmende virksomhet i Follo.
Det blir trangt om plassen når tolv lokale kunstnere deltar på sommerutstilling.
- Det er så mange flotte kunstnere både fra Frogn, Nesodden og Ski som skal stille ut i år, sier Kari Osvold, lederen av Drøbak kunstforening.
- Jeg kjøpte en gang 40 slike kjeledresser i en eske, men nå trenger jeg en ny ladning. I tillegg har jeg nok slitt ut 20 frakker. Og så har jeg tre smokinger i skapet. Det hadde du ikke regnet med, skoggerler Reidar Finsrud.
Lørdag 3. september hadde tre Nesoddinger valgt å besøke badebyen Drøbak; ikke for å bade, men blant annet for å være litt kulturelle.
Det startet med et par runder på Drøbak Torg blant salgsboder og partistands. Valgerd med dagens appell gikk dessverre hus forbi, men hva gjorde vel det på en ellers så flott dag?
Etter en bedre baguett ved et utendørs spisested, stakk vi innom Galleri Havstad for å komme ut en halv time senere, og hvor en av oss var noen hundrelapper fattigere, men med en flott presang til en jubilant. Deretter gikk turen til dagens høydepunkt(er): Galleri Finsrud.
1/2 - side 4
Har du planer om å kjøpe kunst i nær framtid, bør kanskje en tur til Vestby være løsningen. Lørdag og søndag stiller 44 kunstnere ut kunsten sin i lyse lokaler i Vestby videregående skole.
Det er blitt tradisjon at Lions Club Vestby arrangerer denne salgsutstillingen. I fjor ble det solgt kunst for over 500.000 kroner, og overskuddet av kunstsalget vil gå til humanitært hjelpearbeid nasjonalt og internasjonalt.
Reidar Finsrud er kunstneren Bravida Norge har engasjert i år for å lage jubileumsgaven. Motivet sto kunstneren fritt til å bestemme, men med retningslinjer at det skulle være en relasjon til vårt virksomhetsområde.
- Motivet inneholder elementer fra kjernevirksomheten til Bravida, og kan tolkes ulike måter, sier Finsrud. – Det er opp til mottakeren å tolke bildet, og mulighetene er mange. Finsrud har produsert et trykk innen metoden monotypi. Monotypi betyr engangstrykk eller etteksemplartrykk. Som det fremgår i navnet er hvert trykk en original. Alle trykk er derfor unike og ingen kan bli helt identisk.
- Det er tre ting du ikke skal dissekere: Jesus, julenissen og en perpetuum mobile som går!
Svisj – klakk... svisj – klakk... svisj – klakk... Svisj... en stor metallkule går i runddans på en sirkelformet bane... klakk... en metallisk lyd hver gang kula passerer over skjøten på skinnegangen. Svisj – klakk... svisj – klakk... rundt og rundt, uten synlig tilførsel av energi. Til evig tid?
Besøkende fra alle verdenshjørner kommer ens ærend til Galleri Finsrud i Drøbak for å oppleve Perpetuum mobile-skulpturen – evighetsmaskinen som har gjort multikunstneren Reidar Finsrud internasjonalt anerkjent. Men han er også mannen som har vist et kvinnelig kjønnsorgan på nattehimmelen og skremt vettet av bilister.
Politiet har fortsatt ikke pågrepet de som brøt seg inn i Galleri Finsrud og stjal fire skulpturer til en verdi av 40.000 kroner.
Natt til tirsdag har innbruddstyver brutt seg inn og stjålet skulpturer for nærmere 40.000 kroner i Galleri Finsrud i Frogn.
Hvem er du? Hva kan du? Hva vil du? Og hva gjør du med det? Kurset Personlig endringsberedskap gir sju spennende dager over tre samlinger med personlig utvikling, initiativ og kompetanseoppbygging.
- Å jobbe i Siemens gir mange muligheter. I en travel hverdag får vi sjelden tid til å stoppe opp og tenke over hva det er som gir størst arbeidsglede og hvor en kan bidra mest for våre kunder og Siemens. Kurset, forteller Leiv Moksnes, søker å gi den enkelte kunnskap og inspirasjon til å se muligheter for seg selv og Siemens, og ikke minst gjøre noe med det.
Deltakerne oppfordres til å finne frem til, utvikle og anvende sine sterkeste sider slik at de kan si: Framtiden skapes av noen, den kan like godt bli skapt av meg!
DRØBAK (VG) «Evighetsmaskin» til kunstneren Reidar Finsrud (57) fra Drøbak skal bli vist på Discovery Channel.
Denne kanalen er den internasjonale versjonen av «Schrödingers katt» og sprer populærvitenskapelig stoff til nærmest hele verden.
- Det var et TV-team fra Australia her tidligere i sommer og filmet meg og maskinen. De skal lage en film om de åtte mest interessante konstruksjoner i verden, og visstnok er min maskin nummer en på listen, sier Reidar Finsrud.
Han hevder å ha gjort det umulige – nemlig å konstruere en perpetuum mobile – en maskin som går og går og går uten tilførsel av energi utenfra.
Selv kaller Finsrud sin konstruksjon for en skulptur. Den sto ferdig i 1996 etter 12 år med prøving og feiling før den virket som den skulle. Nå ruller en kilotung stålkule rundt og rundt på en aluminiumskinne.
Etter å ha investert mer enn 700 dugnadstimer i rehabiliteringen av Drøbak kirke, «overrakte» Lions Club lørdag kirken nyoppusset og fin til ordfører Ruth Lilian Brekke.
Hvis Drøbak kommune skulle satt ut jobben til profesjonelle, ville det ha kostet kommunen 750.000 kroner. Takket være iherdig innsats fra Lions Club, slapp kommunen unna med minimale utgifter til stillas og spesialarbeid som klubbens medlemmer ikke kunne gjøre.
Lions Club har gjort resten og dessuten finansiert utgiftene til maling og nødvendig utstyr, cirka 55.000 kroner.
En diger kule suser rundt og rundt på skinner på evighetsmaskinen som kunstneren Reidar Finsrud (57) fra Frogn bygde i 1996. Nå skal Discovery Channel vise den fysiske umuligheten til 20 millioner seere i 50 land.
Reidar Finsrud [57] har malt de nydeligste malerier, vist kvinnelige kjønnsorganer på nattehimmelen, blitt innstilt til kongen og vært på sjøormjakt i Bandak. Nå havner han på 50 millioner tv-skjermer. Fordi han har konstruert en evighetsmaskin.
«Very good» sier regissør Mark Eliot fra sin plass bak kameraet. Reidar Finsrud sitter ved evighetsmaskinen sin og snakker. Dokumentaren om kunstneren vil bli sett av 50 millioner mennesker.
FROGN: Ved siden av «Perpetuum Mobile», evighetsmaskinen, sitter Reidar Finsrud og snakker på engelsk, Kamera og lys er rettet mot mannen i den hvite arbeidsdressen. Håret er fanget i en strikk i nakken. Eliot gir små instrukser om hva kunstneren skal si. Finsrud følger dem.
Frogn-kunstneren Reidar Finsrud blir stadig oppringt av folk som vil se hans evighetsmaskin. Men helgens besøk var mer enn hverdagslig: Da kom et tv-mannskap til Bilitt for å lage program om oppfinnelsen til selveste Discovery Channel.
Det betyr at Finsrud, hans oppfinnelse og hans kunst vil bli sett av minst 20 millioner seere på tv-skjermene i 50 land.
Interessen fra Discovery Channel har tydelig ikke fått Finsrud til å miste bakkekontakten, og han møtte verdenskanalen i sin sedvanlige hvite kjeledress.
SOGNDAL: Vesterland Feriepark har denne månaden skulpturar og måleri frå multikunstnaren Reidar Finsrud. Han har ikkje hatt utstilling på desse kantar før, så dette er kjekt, seier Erik Flåten.
Reidar Finsrud har no fleire skulpturar og akvarellar på ei utstilling på galleriet til Vesterland. Multikunstnaren frå Drøbak er ein av dei mest kjende og omtala kunstnarane i Noreg, og ein av fire kunstnarar som har fått «karakteren» innstilling til kongen etter diplomoppgåva si.
Reidar Finsrud, mannen bak Komiprisen, refsar Otto Jespersen for å læra barn mobbing.
Reidar Finsrud lagar statuetten som NRK deler ut ein gong i året. Otto Jespersen har også fått prisen. Kunstnaren har ofte ledd av OJ. Men no seier Finsrud stopp.
- Vi ler i lønnkammeret vårt. Vi ler ikkje av humoren, men av sjokket – over at det er råd å seia så sterke ting på tv. Latteren i lønnkammera våre er den same latteren barn har når dei ser på mobbing. Men dette er vondskapslatter som eg er overtydd kjem frå eit anna senter i hjernen enn humoren...
Lørdag rullet det en særdeles severdig bilkortesje inn på parkeringsplassen foran Galleri Finsrud. 23 Triumpher i samlet flokk stimlet sammen utenfor den teknisk interesserte kunstnerens utstillingslokale.
David Adams, en fyldig engelsk herreman bosatt i Råde, arrangerer årlig «norgescruising» for internasjonale Triumph-entusiaster.
- Jeg synes Norge er et så flott land og vil gi flere sjansen til å oppleve det, langer han ut på engelsk.
Reidar Finsrud har damer i alle fasonger og størrelser. Og et eget rom fylt med phenisaurer. Alt han gjør, gjør han for å imponere – akkurat som urtidens mann, ifølge ham selv.
FROGN: I løpet av tre timer tar Reidar Finsrud deg med tilbake til fremtiden og langt inn i evigheten. På ferden hyller han kvinnen og latterliggjør mannen.
Endelig er Drøbaks gallerier og restauranter samlet til ett rike. Brosjyren skal guide turister og fastboende gjennom kulturbyen.
En spirende tanke har vokst seg til en 50 siders innholdsrik brosjyre over gallerier, restauranter og severdigheter i Drøbak.
- At næringslivet i Drøbak har klart å samle seg er et utrolig bra signal, sier turistsjef Tom Kristiansen.
Galleri Finsrud - Torkildstranda: Badeveien 12, 1440 Drøbak. Telefon: 64 93 16 07 (åpent alle hverdager kl. 12:00-15:00, mandag og torsdag 12:00-19:00, lørdag kl. 12:00-16:00).